flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповіді на запитання які часто цікавлять громадян

04 червня 2021, 10:38
 
 
  • Чи підлягають стягненню аліменти на повнолітнього сина, доньку з батька, позбавленого батьківських прав? 

Відповідно до ч. 2,3 ст. 166 СК особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Вказана норма передбачає стягнення аліментів саме на дитину, тобто до досягненню нею повноліття. В цьому випадку законодавець передбачає «обов’язок щодо утримання дитини» і відсилає до глави 15 СК, при цьому відсутні підстави поширювати її дію на плаву 16 СК, який передбачає «обов’язок утримувати повнолітніх дочку, сина».

Вказане підтверджується і тим, що одночасний розгляд питан­ня про позбавлення батьківських прав (особа може бути позбавлена батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти ро­ків) та стягнення аліментів на повнолітню дитину (особи, яка досягла 18 років) є неможливим. 

  • У чому різниця між аліментами та додатковими витратами на дитину ? 

Сплата аліментів ґрунтується на безумовному обов’язку батьків утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття. Достатніми умовами сплати аліментів є відносини батько-дитина (до 18 років).

Для призначення додаткових витрат наведені обставини відносини є лише однією з умов. Додатковою умовою має бути наявність особливих обставин (розвиток здібностей дитини, хвороба, каліцтво тощо).

До участі в додаткових витратах на утримання дитини, викликаних особливими обставинами (розвитком її здібностей, хворобою, каліцтвом тощо), можна притягати лише батьків. У цих випадках йдеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі. При одночасному розгляді вимог про стягнення аліментів і додаткових витрат вони мають бути визначені у рішенні окремо (постанова Пленуму ВС України від 15.05.2006 № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» .

До таких витрат не відносяться, зокрема, вартість поїздки та відпочинку на морі, придбаних медикаментів першої необхідності і харчування.

Разом із тим, якщо така поїздка передбачена умовами лікування від хвороби, такі витрати підпадатимуть під дію вказаної статті. 

  • Які умови утримання дітьми своїх батьків? 

Умови утримання дітьми своїх батьків: обов’язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей; потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку із відсутніс­тю пенсій чи їх низьким розміром, а також у зв’язку з відсутністю у них інших джерел існування; непрацездатність батьків (особи, які досягли встановленого статтею 26 цього Закону пенсійного віку, або особи з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону (ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуван­ня»); відсутні обставини для звільнення дітей від обов’язку утриму­вати своїх батьків.

Слід звернути увагу на те, що ст. 202 СК імперативно встановлює саме обов’язок, а не право щодо сплати аліментів.

У свою чергу, обов’язок повнолітніх дочки, сина утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допо­моги (ст. 202 СК), не є абсолютним. У зв’язку з цим суд на вимогу дочки, сина, до яких пред’явлено позов про стягнення аліментів, зобов’язаний перевірити їхні доводи про ухилення батьків від вико­нання своїх обов’язків щодо них (ст. 204 СК).

Відповідно до новел, передбачених ч. 1 ст. 204 СК, дочка, син звіль­няються судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виник­нення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповід­них платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

Згідно з ч. 2 ст. 205 СК при визначенні розміру аліментів на непра­цездатних батьків необхідно враховувати можливість отримання ними матеріальної допомоги від інших дітей, до яких не пред’явлено позову про стягнення аліментів, а також від дружини, чоловіка та своїх батьків.