flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тренінг “Особливості провадження щодо злочинів, вчинених за ознакою статі”

12 лютого 2020, 13:31

11 лютого 2020 року в Києві Національна школа суддів України спільно з ГО “Ла Страда-Україна” та проєктом “Програма ґендер та безпека” Женевського центру демократичного контролю за збройними силами розпочала проведення триденного тренінгу для тренерів у межах навчального курсу “Особливості провадження щодо злочинів, вчинених за ознакою статі”. Його слухачами є судді з усіх регіонів України.

Від Заводського районного суду м. Запоріжжя участь у заході взяла суддя - Лариса Вікторівна Безлер.

Тренінг відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, координатор проєкту “Програма ґендер та безпека”  Женевського центру демократичного контролю за збройними силами (DCAF) Амріта Капур, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства і науково–методичного забезпечення судової освіти Тетяна Фулей та віце–президент ГО “Ла Страда-Україна” Катерина Черепаха.

Проректор Наталія Шукліна заначила, що відповідно до ухваленої Кабінетом Міністрів України Концепції Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2023 року на Національну школу суддів України покладені функції суб’єкта, який відповідає за підвищення та підтримання кваліфікації суддів у цьому напрямку.

Для реалізації поставлених завдань команда експертів розробила навчальні курси “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством” та “Особливості провадження щодо злочинів, вчинених за ознакою статі”, які дадуть українським суддям необхідну теоретичну та практичну базу знань щодо судового розгляду справ, учинених за статевою ознакою, чи пов’язаних із домашнім насильством.

Директорка курсу Тетяна Фулей розповіла про структуру тренінгу та подальші перспективи для суддів–тренерів, які відкриються перед ними після його проходження і, що важливо, будуть у повній мірі реалізовані під час викладання цього курсу в Національній школі суддів України. 

Робота на тренінгу проходить за модульною системою. Слухачам і слухачкам запропоновано чотири модулі, під час яких вони розглянуть актуальні питання судової практики щодо особливостей розгляду злочинів за ознакою статі, дізнаються про види ґендерно зумовленого насильства та сексуального насильства в умовах конфлікту, отримають конкретні рекомендації щодо особливостей застосування деяких процесуальних норм щодо розгляду кримінальних проваджень за ознакою статі.

У ході інтерактивного тренінгу судді візьмуть участь у “мозкових штурмах”, рольових іграх, обговореннях дискусійних і практичних вправ, виконають завдання для експрес–опитування за допомогою клікерів, попрацюють у малих групах, а також переглянуть підготовлені відеоролики.

За підсумками проведення тренінгу усі тренери отримають сертифікати Національної школи суддів України.