flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості встановлення юридичних фактів в умовах воєнного стану: Закон набрав чинності

10 серпня 2022, 15:28
 
 

7 серпня набрав чинності Закон № 2345-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах військового чи надзвичайного стану" .

Раніше інформаційне управління Апарату ВР повідомляло , що документом вводиться:

  • спрощений порядок встановлення фактів народження або смерті особи в межах території, на якій діє військовий чи надзвичайний стан;
  • більш чітке формулювання підстав для надання пільг при сплаті судового збору заявниками у справах щодо встановлення фактів, що мають юридичне значення, що відбулися у зв'язку з дією військового чи надзвичайного стану.

 Також статтю 317 Цивільного процесуального кодексу викладено у новій редакції, яка передбачає особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в межах території, на якій діє військовий чи надзвичайний стан.

Заява про встановлення факту народження особи на території, на якій запроваджено військовий або надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеної такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їх представниками, членами сім'ї, опікуном, піклувальником. особою, яка містить та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, який здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Заява про встановлення факту смерті особи на такій території може бути подана членами сім'ї померлого, їх представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті впливає на їхні права, обов'язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (знаходження) заявника.

Справи про встановлення факту народження чи смерті особи на території, на якій запроваджено військове чи надзвичайне становище, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду .

У рішенні про встановлення факту народження особи на такій території мають бути зазначені встановлені судом дані про дату та місце народження особи, про її батьків.

Прийняте судом рішення у справах щодо встановлення факту народження або смерті особи на такій території підлягає негайному виконанню .

Рішення у таких справах може бути оскаржене у загальному порядку. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після її прийняття або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем прийняття рішення про державну реєстрацію народження або смерті особи.