flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Руслан Сінєльнік прийняв участь у започаткуванні "Правничого легіону" Запорізького Національного Університету

15 липня 2022, 11:57

Тринадцятого липня в Запорізькому національному університеті (ZNU, Zaporizhzhia National University) на базі гуртожитку № 6 відбулося урочисте відкриття проєкту «Правова допомога молоді внутрішньо переміщеним особам у Запоріжжі». У його рамках при виші розпочав свою діяльність «Правничий легіон», мета якого – допомогти тим, хто на сьогодні цього найбільше потребує. Ініціаторами цього проєкту стали співробітники департаменту освіти і науки Запорізької обласної військової адміністрації та представники Запорізького національного університету під керівництвом ректора Миколи Фролова, зокрема науковці юридичного факультету.

У заході взяли участь голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, ректор ЗНУ Микола Фролов, директорка департаменту освіти і науки ЗОВА Людмила Бухаріна, декан юридичного факультету Тетяна Коломоєць, а також – судді, помічники адвокатів, керівники та представники юридичних організацій міста. На сьогодні в гуртожитках ЗНУ перебуває значна кількість людей, змушених через агресію російської федерації залишити свої домівки та шукати безпечного притулку для себе та своїх родин. Ця вразлива категорія громадян потребує комплексної допомоги, щоб у рамках правового поля вирішувати ті проблеми й виклики, із якими зіштовхуються тимчасово переміщені особи: а це – документування пошкодженого житла й військових злочинів, відновлення втрачених документів. Саме тому представники юридичної клініки ЗНУ та «Правничого легіону», до яких долучилися як знані в місті правники, так і студентська молодь юридичного факультету, надаватимуть необхідну безкоштовну підтримку в галузі права тим, хто її сьогодні потребує. Про це йшлося під час урочистостей із нагоди початку втілення проєкту в життя.
До присутніх на заході звернувся голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, який наголосив на тому, що: «війна – це абсолютне Зло! Ми вдячні тим захисникам Запоріжжя, воїнам Збройних сил України, національної гвардії і представникам територіальної оборони, які стримують навалу ворога. Завдяки їхньому героїзму сьогодні містяни й усі, хто тут перебуває – евакуйовані мешканці з Маріуполя, Бердянська, Мелітополя, Гуляйполя, Оріхова, Поліг – можуть спати спокійно в своїх ліжках, а не в підвалах, навчатися в університетах, які працюють, та відвідувати школи. Можуть й надалі функціонувати заводи та інші виробничі об’єкти, бізнесові й освітні установи, які продовжують сплачувати податки державі. Працюють волонтери, аби надавати допомогу тим, хто її сьогодні потребує. Ще один визначний крок у відновленні діяльності правової європейської держави, якою є Україна, – започаткування проєкту з надання правової допомоги ВПО». Голова ЗОВА також подякував представникам ЗНУ, зокрема волонтерам і правникам за їхню роботу, адже це – значна допомога місцевій владі. «Лише спільними зусиллями ми досягнемо поставленої мети, – наголосив спікер. – Пам’ятаймо: усе буде Україна!».
Своєю чергою, ректор ЗНУ Микола Фролов відзначив, що «університет від початку війни бере активну участь в організації спротиву окупантам. На його базі організовані та діють два потужні волонтерські об’єднання – благодійні організації БФ «Волонтерський центр Юніверс-Запоріжжя» та БФ «Молодь Майбутнього» – і волонтерський центр ЗНУ, які надають допомогу воїнам ЗСУ, представникам територіальної оборони, внутрішньо переміщеним особам, які на сьогодні мешкають в університетських гуртожитках №№ 2, 6 і 7. Чимало студентів і викладачів університету саме зараз перебувають у складі Збройних сил України, аби боронити державу від ворога. Важливий наступний крок, який здійснює університет, – започаткування проєкту “Правничий легіон”, котрий діятиме на базі юридичної клініки ЗНУ й до участі в якому залучені викладачі та студенти юридичного факультету, а також – представники міських правових організацій». Також ректор повідомив, що ЗНУ сьогодні змушений діяти в складних умовах воєнного часу, коли близько 8 млн осіб мають статус внутрішньо переміщених, і ще близько 6 млн українців виїхали за кордон, проте продовжує свою активну діяльність. Його представники налагодили комунікацію з молоддю, випускниками шкіл. У ЗНУ розпочали вступну кампанію. Як і завжди, науково-педагогічні працівники та співробітники готуються до початку нового навчального року в змішаному форматі, який визначатиметься військово-політичною ситуацією в регіоні. Микола Олександрович подякував усім присутнім за допомогу у функціонуванні всіх ланок життєдіяльності університету. Серед іншого, ректор висловив подяку співробітникам відділу виховної роботи та його начальниці Світлані Кондратенко й комендантам гуртожитків, які опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб.
Директорка Департаменту освіти і науки ЗОВА Людмила Бухаріна у своєму виступі наголосила, що система освіти від початку війни стала тією активною ланкою, яка взяла на себе значне навантаження з організації допомоги переселенцям. Вона висловила щиру подяку адміністрації та представникам ЗНУ, які завжди готові допомогти в роботі департаменту у всіх напрямках його діяльності. Від імені представників юридичного факультету, які безпосередньо реалізують проєкт, виступила декан Тетяна Коломоєць. Вона щиро подякувала всім, хто надає постійну підтримку в організації та впровадженні факультетських ініціатив. Тетяна Олександрівна анонсувала, що незабаром юристи вишу започаткують ще один корисний проєкт. Про підтримку діяльності правників ЗНУ й про важливість роботи з ВПО йшлося в зверненнях гостей і партнерів юридичної клініки ЗНУ – голови Запорізького відділення Асоціації адвокатів України, депутата Запорізької обласної ради, правника Дмитра Майстра (юридична компанія «Майстро та Беженар») і судді Заводського суду міста Запоріжжя Руслана Сінєльніка. Вони разом із представниками юридичної клініки ЗНУ – студентами старших курсів юридичного факультету та викладачами-експертами в галузі права з досвідом практичної роботи – виступатимуть як суб’єкти надання правових консультацій, т.з. «легіонери» в рамках проєкту. Серед партнерів проєкту «Правничий легіон» – також: адвокатське об’єднання «Гладкий, Яценко та Партнери» (керівник – депутат Запорізької міської ради Дмитро Гладкий і партнер – голова Запорізького відділення ВТО «Асоціація правників України» Дмитро Яценко), випускники юридичного факультету, помічники адвокатів – Катерина Чеченко й Аліна Свіденко. А також – благодійні об’єднання БФ «Волонтерський центр Юніверс-Запоріжжя», БФ «Ярослав Со» та БФ «Молодь майбутнього».
Команду молодих «легіонерів», які працюватимуть із ВПО від імені юридичного факультету, представили учасникам зібрання заступниця декана з навчальної роботи Наталя Верлос і керівник юридичної клініки ЗНУ Дмитро Луц. Вони також презентували спеціально підготовлені скриньки, які будуть встановлені в гуртожитку № 6, а потім – і в інших, де перебувають особи із статусом ВПО. Сюди збиратимуть записки й листи з описом проблем, які потребують юридичного вирішення. Аби таким особам надавались професійні консультації, правники радять залишати правильні номери мобільних телефонів для подальшого зв’язку й організації юридичної допомоги.
Наприкінці заходу представники ЗОВА та ЗНУ відвідали нещодавно відкриту в гуртожитку дитячу кімнату для дітей переселенців й поспілкувалися там із дітлахами. Потім вони обговорили питання подальшого розвитку взаємодії структур влади й освіти – для комплексної організації допомоги ВПО, які сьогодні перебувають у Запоріжжі. Зокрема йшлося про необхідність організації ще одного нового проєкту, який би охопив усі гуртожитки міста, де мешкають перемішені особи.
«Правничий легіон» знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, 22, гуртожиток ЗНУ № 6, 1 поверх.