flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комендантська година: обмеження та повноваження патрулів

21 червня 2022, 12:28

Комендантська година (заборонений час) – це заборона військовим комендантом (військовою адміністрацією) в певний час доби і на певний час перебувати на вулицях та в громадських місцях мешканцям певного населеного пункту, де встановлено Президентом України воєнний (надзвичайний) стан (п. 5 ч. 1 ст. 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”).

Запровадження комендантської години врегульовано Порядком здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2020 р. № 573 

Під час дії комендантської години на території, де її запроваджено, треба мати перепустки та посвідчення, які видає військова комендатура (військова адміністрація) для правомірного перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях.

Таку перепустку необхідно пред’являти:

  • громадянину України разом із документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України або її спеціальний статус;
  • військовослужбовцям Збройних Сил, Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, поліцейським Національної поліції, військовослужбовцям та працівникам СБУ, працівникам ДФС, ДМС, ДСНС разом із службовим посвідченням;
  • іноземцям або особам без громадянства разом із паспортним документом іноземця та документом, що підтверджує законність перебування на території України.

            Перепустки діють лише в межах території, де запроваджено комендантську годину, їхній облік також здійснюється комендатурою (військовою адміністрацією) на території, де запроваджено дану комендантську годину, тобто такі перепустки не є універсальними для переміщення у будь-якому іншому місті чи регіоні.

            Контроль дотримання комендантської години мешканцями населеного пункту покладається військовим комендантом на спеціально виділені для цієї мети комендантські патрулі, до складу яких входять поліцейські Національної поліції України та військовослужбовці Збройних Сил України, і можуть залучатися військовослужбовці Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.

            Під час комендантської години в’їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію/з території, де запроваджено комендантську годину, здійснюється лише через визначені комендатурою блокпости.

            У разі порушення комендантської години, комендантський патруль має право:

  • затримувати і доставляти в органи або підрозділи Національної поліції України осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • перевіряти документи, що посвідчують особу та з’ясовувати, чи може людина перебувати на вулиці в цей час;
  • здійснювати огляд речей, транспортного засобу, багажу та вантажів, службових приміщень і житла затриманої особи;
  • вилучати предмети, що є знаряддям, засобом або предметом правопорушення;
  • за потреби та згоди використовувати засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать особам, підприємствам, установам і організаціям (за винятком іноземних) для запобігання вчиненню кримінального правопорушення;
  • тимчасово обмежувати або забороняти на вулицях та дорогах, окремих ділянках місцевості та в інших громадських місцях перебування або пересування осіб, рух транспортних засобів, зокрема транспортних засобів іноземних, консульських установ чи представництв міжнародних організацій; виводити осіб з окремих ділянок місцевості та об’єктів, евакуйовувати транспортні засоби;
  • застосовувати фізичну силу, зброю та спецзасоби до правопорушників.

             За наявності правових підстав особу, яка здійснила порушення режиму встановленої комендантської години, може бути затримано та притягнуто до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

Отже, за невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб (стаття 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення), якщо порушник комендантської години чинить опір, його може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 342 Кримінального кодексу України, тобто аж до позбавлення волі строком до двох років.

У разі вчинення навмисного опору з боку затриманої особи і відмови виконати законні вимоги комендантського патруля до такої особи може бути застосована фізична сила чи навіть вогнепальна зброя. У зв’язку з цим варто пам’ятати, що в країні триває воєнний стан, і вимоги комендантського патруля потребують негайного виконання без зайвого сперечання.