flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про «Електронний суд»

22 квітня 2021, 12:30
 
 

 

Україна поступово відходить від застарілих систем судочинства, що відстають від світового технологічного розвитку.

Для цього вже було прийнято Закони "Про електронний цифровий підпис" і "Про електронні документи та електронний документообіг", низку законодавчих актів, що дають змогу в електронному вигляді подавати документи до суду, проводити судові засідання в режимі онлайн, в електронному форматі інформувати учасників судового процесу, фіксувати процес аудіо-/відеопристроями тощо.

Практика електронного судочинства поширена в межах судових систем закордонних країн: США, Канада, Великобританія, Італія, Німеччина та інших.

В Україні вже почала функціонувати система обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу – Електронний суд. Основна мета цієї електронної системи – надати змогу надсилати до будь-якого суду країни підписані ЕЦП документи. Інакше кажучи, Електронний суд дасть можливість спростити взаємодію між громадянами й судами.

З 2013 року в місцевих і апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено порядок обміну електронними документами між судом та учасниками процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді разом із документами в паперовому вигляді.

Для обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, необхідно зареєструватися в системі «Електронний суд», яка створена. Для цього потрібно зареєструватися на веб-порталі за адресою: https://cabinet.court.gov.ua, за допомогою електронного (кваліфікованого) цифрового підпису (КЕП).

Електронним цифровим підписом є вид електронного підпису, отриманого внаслідок криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується й дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. Електронний цифровий підпис накладають за допомогою особистого ключа та перевіряють за допомогою відкритого ключа.

Електронний цифровий підпис можуть використовувати юридичні та фізичні особи як аналог власноручного підпису для надання електронному документу юридичної сили.

Юридична сила електронного документа, підписаного ЕЦП, еквівалентна юридичній силі паперового документа із власноручним підписом правомочної особи та печаткою.

Переваги електронного судочинства:

– економія часу суддів та інших учасників процесу;

– економія матеріальних витрат судів у зв'язку з витратами на надсилання документів учасникам процесу та утримання кадрових ресурсів учасників процесу;

– подання до суду позовних заяв та інших документів в електронному вигляді з використанням електронного підпису;

– можливість надання онлайн-консультацій і проведення онлайн-засідань;

– спрощений обмін інформацією та судовими документами через визначену електронну адресу тощо;

– доступність і відкритість правосуддя;

Як висновок, суттєво пришвидшується процес доставки документів, економляться кошти, а головне розширюється доступ громадян до правосуддя, адже будь хто, зареєструвавшись у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, може надсилати чи ознайомлюватися із документами процесу, в якому бере участь.

 

Прес-секретар суду